Na Dean Gorré, voormalig bondscoach van Natio en ex-profvoetballer, Tosh van Dijk, Surinaams kampioen taekwondo en kandidaat Olympiër voor Parijs2024, Jeffrey Vanan, athleet die momenteel in Nederland traint, en Christio Wijnhard, Busi Taki presentator en journalist, als ook Byciel Watsaam, artiest en zanger van de Mama Sranan song, zijn nu ook de jonge tennissers van Community Tennis Suriname (CTS) Forest93 Ambassador geworden.

Community Tennis Suriname is een grassroots tennis club in Commewijne, die lokale jeugd liefde voor de tennissport bijbrengt en hen een nuttige activiteit biedt voor hun vrije tijd. Sinds 2011 hebben er bijna 600 kinderen uit de buurten Mariënburg, Ellen, Sorgvliet, Zoelen, en Nieuw Amsterdam tennisles gevolgd als ook deelgenomen aan CTS en Nationale toernooien. Daarnaast hebben 1800 kinderen van 9 basisscholen in Commewijne deelgenomen aan de grassroots schooltennis introductielessen door CTS. Momenteel zijn er 15 tennissers die bijna dagelijks trainen, waarvan 10 tennissers regelmatig meedoen met wedstrijden en nationale toernooien die georganiseerd worden.

Het Forest93 programma heeft besloten de jonge sporters van CTS onder haar hoede te nemen nadat zij op Facebook een post tegenkwamen waarbij CTS-tennissers trofeeën hadden gewonnen op een lokaal toernooi, spelend met oude en geleende spullen. “Het verschil met hun tegenstanders, qua materialen die zij tot hun beschikking hadden om te kunnen presteren, was, volgens ons, te groot. Wij meenden dat we een kleine bijdrage konden leveren door tenminste tenues, tennisrackets, ballen en trainingsmateriaal te donoren”. Het team van Forest93 is op zaterdag 14 januari op tennisles geweest bij CTS te Commewijne, ook Tosh van Dijk kwam mee om de sporters te motiveren. De kinderen kregen hierbij hun nieuwe spullen overhandigd en hebben daarna hun kunnen getoond in een trainingssessie. 

Community Tennis Suriname timmert al 11 jaren aan de weg onder leiding van coach en CTS-moeder, Salome Veerman. Met veelal eigen middelen is er een clubhuis opgezet voor onderdak bij hun baan, en zijn er spullen verzameld om te kunnen spelen. Ook wordt er gekookt voor de kinderen zodat zij tenminste dagelijks een maaltijd hebben. “Ondanks Salome’s prijzenswaardige inzet is er meer werk aan de winkel om deze kinderen dezelfde kansen te bieden als hun peers bij clubs als Oase en Dolfijn in de stad,” aldus Gwendolyn Smith van het Forest93 team. De baan waarop de kinderen trainen voldoet niet: los van de gaten in het veld, is de afmeting van de baan te kort om rally’s te kunnen oefenen vanaf de baseline. Als een bal het veld afgaat, komt het terecht in de omringende swamp en is het verloren. Met behulp van het bedrijfsleven is het de bedoeling om ook een fatsoenlijke tennisbaan te realiseren voor Community Tennis Suriname, die naast tennisles een belangrijke sociale functie heeft voor deze jongeren tussen 8 en 15 jaar uit Commewijne.

CTS-tennissers samen met vertegenwoordigers van Forest93,
en Forest93 Ambassadors Tosh van Dijk en Christio Wijnhard

Forest93 zoekt de verbinding tussen sport en natuur, omdat dit bij uitstek de twee gebieden zijn waarin Suriname altijd heeft uitgeblonken. Door sporters te betrekken bij de boodschap om waardering te hebben voor onze natuur, moet deze boodschap een bredere basis krijgen.

In maart 2023 kwam er reeds goed nieuws vanuit de Surinaamse Tennis Bond, CTS-speler Mireldo King en Jair Akaamba werden geselecteerd voor de Junior Davis Cup in Guatemala, en CTS-speelster Rose Ann Chin A Loi voor een toernooi in de Dominicaanse Republiek.

Introduction of Community Tennis Suriname as Forest93 Ambassadors