Bollie de Otter neemt jong en oud mee op reis door Suriname’s bos

Hét nieuwste kinderboek van Suriname is klaar! In ‘De Avonturen van Bollie de Otter’ leren Surinaamse kinderen van Mama Sranan houden. Het eerste boek uit deze boekenreeks komt op 15 december op de markt.

Bollie de Otter is het symbool van Moeder Natuur, deze kleine dierenvriend zit vol moed en inspiratie voor Surinaamse kinderen (tussen 4 en 12 jaar) en neemt hen mee in zijn belevingswereld. Hoe kijkt hij naar mensen en hun gedrag? Hoe leeft hij samen met andere dieren? Wat leert hij van hen? 

Ook sociale issues komen aan de orde, zoals hoe om te gaan met anderen, hoe je oplossend kan denken in moeilijke situaties en hoe je je eigen motivatie kan vinden. Bollie neemt ons mee op zijn avonturen en de lessen die hij onderweg leert.

In deel 1 van de boekenreeks wordt Bollie met zijn familie verjaagd uit hun veilige huisje. Hij kan niet terug naar huis en moet op een nieuwe plek nieuwe vriendjes gaan maken. Tijdens dit proces leert Bollie andere dieren kennen en staat hij voor diverse uitdagingen. Samen met zijn otter-familie vertelt hij ons wat hij zoal meemaakt en hoe hij tot zijn oplossingen komt.

Initiatiefnemer en schrijver, Dave van Aerde, legt uit dat hij het verhaal vanuit de dieren heeft geschreven. “Ik heb gepoogd om het verhaal op deze manier te brengen om zo een spiegel voor te houden aan ons als maatschappij. Ons land is tot nu toe enorm gezegend met een relatief schoon milieu. Een schoon milieu is tegenwoordig bijna uniek in de wereld, het belang hiervan moeten wij overdragen aan onze kinderen. Al jaren probeer ik via vuilophaal en recycling de natuur schoon te maken; het is tijd dat we nu ook leren om te voorkomen dat we onze omgeving vervuilen”. 

De debuterende schrijver legt uit dat hij heeft gekozen voor de reuzenotter als hoofdpersoon, omdat deze een bedreigde diersoort is. “Bovendien hebben deze dieren een hechte familieband en zijn zij zeer intelligente dieren, die gebruik weten te maken van gereedschap. Al deze skills komen terug in de verhalen.” In het boek komen er meerdere generaties otters aan het woord, waardoor sociale omgangsvormen en de verschillende zienswijzen van verschillende generaties op een ongedwongen manier gepresenteerd worden.

Dit eerste boek is slechts een eerste stap van de ondernemer. De bedoeling is dat Bollie zal uitgroeien tot een milieuplatform voor de jeugd, waarbij zij leren over bomen, planten en milieumanagement, maar ook sociale projecten uitvoeren. Het tweede boek is inmiddels al geschreven en ook de audio-versies van de boeken zullen binnenkort beschikbaar worden gemaakt.

Bollie with children at a “clean the environment” event

De eerste twee boeken zullen tot stand komen met medewerking van Forest93.

In FOREST 93 is een partner gevonden die de idee-ontwikkeling gefinancierd heeft, omdat ook zij geloven in de waarde van onze Surinaamse natuur die meer bekendheid moet krijgen. “Als FOREST93 willen wij Bollie helpen om zoveel mogelijk verhalen te vertellen. Wij willen graag dat iedereen die in Suriname woont én iedereen die Suriname bezoekt, weet hoe bijzonder ons Surinaamse bos is. Wij geloven namelijk dat als wij weten hoe bijzonder dit bos is, dat wij er dan samen voor zullen zorgen dat het bos en diens bewoners voor altijd blijven bestaan. Immers, als wij goed zorgen voor de natuur, zal de natuur ook goed zorgen voor ons,” aldus FOREST93.

De Avonturen van Bollie de Otter zijn te bestellen op Bol.com en te verkrijgen bij LaRocka aan de Dr. Sophie Redmondstraat te Paramaribo.

Een percentage van de verkopen zal terug worden geïnvesteerd in Bollie’s sociale projecten, namelijk herbeplanting van mangroves en fruitbomen in wijken, als ook clean-up acties met jongeren.

Author Dave van Aerde and Bollie-designer Jamie Ferrier
at the launch of the book with Bollie de Otter himself